De tradities van het kerstfeest - Mokaholic

De tradities van het kerstfeest

In ons vorige blog namen we je mee in de magie van kerst. Dit keer ontdekken we hoe je het kerstgevoel op unieke wijze kunt beleven door traditionele elementen een persoonlijke draai te geven. Laat ons samen afdwalen in de veelzijdige beleving van kerst, waar elke traditie een verhaal vertelt en de magie in onze eigen handen ligt.

De Kerstman

Een belangrijk persoon in de kersttijd is natuurlijk de kerstman, een figuur uit de westerse kersttraditie. De kerstman wordt vaak geassocieerd met het geven van cadeautjes in de kersttijd. Volgens de legende woont de kerstman op de noordpool, waar hij samen met zijn elfen en rendieren speelgoed maakt en cadeautjes voorbereidt voor kinderen over de hele wereld. De elven worden  vaak voorgesteld als kleine ijverige wezens die helpen met het maken en inpakken van cadeautjes, de rendieren trekken de slee van de kerstman en reizen de wereld rond om de cadeautjes te bezorgen.

In veel culturen is het traditie voor de kinderen om brieven te schrijven met hun verlanglijstje en koekjes en melk neer te zetten op kerstavond, voor het bezoek van de kerstman. De beroemde film The Santa Claus is de perfecte film om het verhaal en de wereld van de kerstman te beleven. Er zijn veel kerstfilms die je een kerstgevoel geven maar The Santa Claus is een echte klassieker voor jong en oud, waar je echt van kunt genieten elk jaar opnieuw. 

Rovaniemi

Rovaniemi ligt vlak op de poolcirkel en is het hart van Fins Lapland, het is de thuisbasis van de kerstman. Santa claus Village is het beroemde kerstdorp waar je een bezoekje kunt brengen aan de kerstman, waar hij samen met zijn elven alle voorbereidingen treft voor kerst.

In werkelijkheid woont de kerstman op een geheime locatie dicht bij de korvatunturiberg die alleen zijn elfjes weten. De legende vertelt dat een verdwaalde ontdekkingsreiziger per toeval het huis van de kerstman ontdekte en besloot er zijn openbaar kantoor van te maken, waar hij alle kinderen vanuit de hele wereld kon ontvangen. Het dorp van de kerstman is het hele jaar geopend en kun je vrij bezoeken.

De kerstman en de noordpool zijn verbonden met de feestvreugde en het geven van cadeautjes tijdens kerst, ze vormen een belangrijk onderdeel van de kersttradities.

Kerstbeleving

Graag denk ik terug aan mijn kindertijd met kerst, als er sneeuw lag genieten van de sneeuwpret en bij thuiskomst een lekkere mok warme chocomel drinken en lekker opwarmen. Samen een kerstfilm kijken met het gezin, gezellig naar de kerstmarkt gaan en genieten van de feestvreugde samen. 'S avonds in bed kerstverhaaltjes lezen en navertellen over de gezellige dag. Verlanglijstjes maken en tekeningen voor de kerstman, op kerstavond genoten we altijd van het heerlijke kerstmenu en daarna gezellig cadeautjes uitpakken. 

De kerstdagen kwam de hele familie op bezoek om zalig kerstfeest te wensen,en werd er samen een warme kerst van gemaakt, met lekker eten en leuke verhalen.

Er zijn verschillende manieren om een kerstgevoel te creëren:

- Naar de kerstmarkt gaan en de feestelijke sfeer opsnuiven.
- Een warme Glühwein drinken om in de kerststemming te komen.
- Samen met anderen kerstdecoratie maken en het huis gezellig versieren.
- De kerstboom opzetten en versieren, met een kop warme chocolademelk erbij.
- Gezellig op de bank zitten en een kerstfilm kijken, vergezeld van lekkere hapjes en drankjes.
- Tijdens kerst genieten van heerlijk eten en samen cadeautjes uitpakken.
- De gezelligheid delen met kinderen en familie, en er voor elkaar zijn.
- Genieten van het samenzijn en het warme kerstgevoel beleven.
- Liefde delen met dierbaren en omringd zijn door mensen van wie je houdt.

Ieder beleeft zijn kerstgevoel op zijn eigen manier, maar de magie van kerst is een gevoel van verwondering, vreugde en betovering, een gevoel van verbondenheid en het delen van speciale momenten met geliefden.

Nog op zoek naar een cadeau voor onder de boom?

Bekijk onze wintercollectie, geef een mok als cadeautje of gewoon voor jezelf!

Wij wensen jullie in elk geval een fijne kerst toe!

Groet, Mokaholic

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.