Koffierecepten van over de hele wereld - Mokaholic

Koffierecepten van over de hele wereld

Koffie is een van de populairste dranken ter wereld en wordt op veel verschillende manieren bereid en gedronken. We nemen jullie mee op een koffie verkenning door de hele wereld, te beginnen in Italië!

Espresso

Espresso komt uit Italië; het woord 'espresso' komt van 'esprimere', wat ''persen'' betekent.

De ontwikkeling begon in de 20ste eeuw. De eerste machine werd in 1884 uitgevonden door Angelo Moriondo. Op de wereldtentoonstelling in Milaan in 1906 werd de espressomachine La Pavoni gepresenteerd. Dit was een belangrijk moment in de geschiedenis. Espresso werd populair in Italië en verspreidde zich over de hele wereld. Het is een fundamenteel onderdeel van de koffiecultuur.

Hoe bereid je espresso?

Maal vers gebrande koffiebonen tot een fijne maling en bereid dit in een espressomachine tot een sterke koffieshot. Serveer de espresso in kleine kopjes en geniet van de hete, sterke koffie.

Turkse koffie

Turkse koffie heeft een rijke geschiedenis en kwam voor het eerst via handelsroutes het Ottomaanse Rijk binnen in de 15e eeuw. De eerste koffiehuizen, ook wel 'Kahvehane' genoemd, openden hun deuren in Istanboel en andere steden. Het drinken van koffie werd een sociaal evenement. Vandaag de dag blijft Turkse koffie een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur.

Hoe bereid je Turkse koffie?

Neem fijngemalen koffie, water, suiker en kardemom. Kook de ingrediënten in een speciale Turkse koffiepot op hoog vuur. Schenk de koffie in kleine kopjes samen met het koffiedik, en klaar is de Turkse koffie.

Café au Lait

Café au lait, wat koffie met melk betekent, komt oorspronkelijk uit Frankrijk.

In de Franse cultuur staat het bekend om zijn eenvoud en wordt vaak geserveerd in grote kommen, vergezeld van een croissant, wat het een populair ontbijt maakt.

Hoe bereid je Café au lait?

Neem vers gebrande koffie en warme melk. Giet gelijke delen koffie en melk in een kom, roer het door elkaar, pak je mok erbij, en genieten maar!

Vietnamese Iced Coffee

De Fransen introduceerden koffie in Vietnam tijdens hun koloniale heerschappij.

Koffie werd al snel populair en de Vietnamezen pasten de Franse druppelfiltermethode aan om aan hun smaakprofiel te voldoen. Een van de belangrijkste elementen die Vietnamese Iced Coffee onderscheidt, is het gebruik van gecondenseerde melk. Vietnam heeft een tropisch klimaat, waardoor de Iced Coffee een populair drankje werd en ook een culinaire traditie.

Hoe bereid je Vietnamese Iced Coffee?

Zet sterke druppelkoffie met een speciale druppelfilter. Voeg gezoete gecondenseerde melk toe, giet de koffie over ijsblokjes, en klaar is de lekkere verfrissende Iced Coffee.

Argentijnse Yerba Mate

Yerba mate heeft zijn oorsprong in de inheemse culturen van Zuid-Amerika, met name onder de Guarani-mensen. De Guarani ontdekten de yerba mate plant in het regenwoud en gebruikten de bladeren om een infusie te maken. Deze gewoonte werd overgenomen door Spaanse veroveraars die ook mate gingen drinken, waardoor het in Europa bekendheid kreeg.

Mate werd populair en verspreidde zich in Argentinië; mate werd een nationaal symbool en een sociaal ritueel.

Hoe bereid je Argentijnse Yerba Mate?

Het wordt bereid in een calabash met een metalen rietje. Maak een espresso, meng het met melk, en voeg het toe aan de yerba mate.

Griekse Frappe

De oorsprong ligt in de internationale beurs van Thessaloniki in 1957, waar het bedrijf Nestle een chocolademelkpoeder demonstreerde dat werd bereid met melk in een shaker.

Een medewerker van het bedrijf, Dimitrios Vakondios, wilde oploskoffie maken en had geen warm water. Hij gebruikte koud water en deed het in de shaker, zo ontstond de Griekse frappe. Het groeide uit tot de nationale drank van Griekenland.

Hoe bereid je Griekse Frappe?

Klop of shake instant koffie met water en eventueel suiker tot een schuimige textuur, giet het mengsel over ijsblokjes in een glas, voeg melk toe naar smaak. Een lekkere mok koffie erbij en genieten maar!

 

Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze culinaire beleving en veel plezier beleven met de recepten. Bekijk onze grappige mokken, misschien een leuk cadeau of wellicht voor uzelf.

Tot de volgende keer!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.