Initiatief tegen eenzaamheid

In onze welvarende samenleving zit een verborgen pijn die ons allemaal beetje bij beetje raakt. Het is een probleem dat geen onderscheid maakt tussen jong en oud, arm en rijk, of stad en platteland. Eenzaamheid in Nederland is een stille epidemie die in onze maatschappij is geslopen.

Bijna de helft van de volwassenen in Nederland ervaart gevoelens van eenzaamheid, een alarmerend cijfer dat de afgelopen tien jaar met 10% is gestegen

De gevolgen van eenzaamheid liggen in verhoogde gezondheidsrisico's en verminderde mentale welzijn. Mensen zijn sociale wezens, wat betekent dat we anderen nodig hebben om ons heen om ons gelukkig en gezond te voelen. Als mensen zich eenzaam voelen, missen ze dit belangrijke contact met anderen. Dit heeft niet alleen invloed op hoe ze zich van binnen voelen, zoals verdrietig of bang zijn, maar het kan ook hun lichaam beïnvloeden.

Wanneer iemand zich eenzaam voelt, kan dit ervoor zorgen dat
hun lichaam stresshormonen aanmaakt. Deze hormonen zijn oké als ze er maar voor een korte tijd zijn, maar als ze te lang in het lichaam blijven, kunnen ze problemen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld het hart harder laten werken dan normaal, wat niet goed is voor de gezondheid. Ook kan het ervoor zorgen dat mensen niet goed slapen, wat hen moe en minder alert maakt. 

Daarnaast, als iemand zich eenzaam voelt, kan dit ervoor
zorgen dat ze minder gelukkig zijn. Ze kunnen verdrietig, angstig of zelfs depressief worden. Dit komt omdat praten en tijd doorbrengen met anderen ons helpt om ons beter te voelen wanneer we verdrietig zijn of problemen hebben. Zonder deze interacties kunnen negatieve gevoelens zich opstapelen.

Met ons initiatief willen we een brug slaan tussen de eenzame mensen en de gemeenschap, door het organiseren van evenementen en het bevorderen van een cultuur waarin iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt.

Wat heb ik toch geluk

Maar hoe dan?

Van de winst per mok nemen wij 25% (€1,11) die wij aan de
kant zetten om initiatieven te organiseren tegen eenzaamheid. Deze initiatieven
kunnen verschillend zijn:

  • Een op een ontmoetingen (om samen een lekkere mok koffie te drinken)
  • Een Mokaholic koffiezaak (de perfecte ontmoetingsplek!)
  • Spellenavonden
  • Workshops
  • Wandelsgroepen
  • Andere buurtprojecten

Het uiteindelijke streven is om elk jaar 5% meer te gaan besteden aan de eenzaamheidsinitiatieven en campagnes.

En het andere deel van de winst dan? Wat doen jullie daarmee?

Herinvesteren. Alle overige winst gaat terug in de groei van
het bedrijf. Op dit moment willen we het bedrijf meer naamsbekendheid geven. Het is namelijk zo: hoe meer mokken we verkopen, hoe meer initiatieven we kunnen ondernemen, dus hoe meer mensen we kunnen helpen!